Orice bărbat, atunci când se îmbracă în costum, devine automat mai interesant, deoarece emană hotărâre, masculinitate, prestanță. Cu condiția, bineînțeles, să îl poarte în mod corect. Altfel, rezultatele nu mai sunt chiar atât de atrăgătoare.
Preocupați, însă, de permanenta grijă de a profita cât mai pragmatic de timp, fiindcă timpul înseamnă bani, chiar și cei mai pregătiți bărbați își aleg costumele după propriul gust estetic, care uneori nu prea are de a face cu inteligența, ignorând câteva reguli de bază de alegere și de purtare a unui costum.
Ca orice piesă de vestimentație, și costumul bărbătesc trebuie purtat cu stil, cu eleganță, dacă vrem să facem o impresie bună celor care ne privesc sau celor cu care intrăm în contact. Iată câteva sfaturi menite să le vină în ajutor și celor mai ocupați bărbați atunci când decid să-și cumpere sau să îmbrace un costum nou:
- Sacoul
Este foarte important să alegi mărimea care ți se potrivește cel mai bine. Dacă sacoul se ridică în zona umărului, înseamnă că acesta este prea larg; dacă formează un X când închizi nasturii, atunci sacoul este prea strâmt.
Croiala cea mai elegantă este cea care urmărește linia corpului, fără a-l incomoda. Talia sacoului este marcată de încheierea nasturilor care se cer încheiați, conform regulilor.
Lungimea sacoului ar trebui sa fie jumătate din totalul proporției corpului. De regulă, trebuie să acopere fesele. Poți opta și pentru un sacou puțin mai scurt, dar ține cont că spatele va trebui să rămână mereu acoperit, chiar și atunci când te așezi pe scaun.
Mâneca sacoului nu trebuie să fie prea lungă și nici prea scurtă. Trebuie să permită manșetei cămășii să fie vizibilă aproximativ 1-1,5 cm.
- Reverul sacoului
Există mai multe tipuri de rever pentru costumul tău. Reverul transmite un mesaj subtil despre cât de formal sau casual este un sacou.Ține cont de evenimentul la care urmează să participi și alege reverul adecvat:
- Reverul clasic, crestat, deschis (notchlapel) – este potrivit la orice eveniment, în orice situație.Se recunoaște după unghiul de 75-90 de grade care se formează în punctul unde se intersectează cu gulerul.
Sacoul cu un rever crestat este excelent pentru costumele business, avantajează orice constituție și reprezintă cea mai sigură alegere. Se întâlnește la majoritatea sacourilor, deoarece este cel mai ușor de realizat și costă mai puțin. Nu este însă recomandat pentru situațiile formale.
- Reverul ascuțit (peaklapel) – este considerat cel mai formal, potrivit pentru momentele în care vrei să ieși în evidență cu un detaliu. Este mai greu de confecționat decât cel crestat și are un preț mai mare. Are un mare avantaj: prin forma lui, creează un „V” cu efect de îngustare aparentă a taliei și de lățire a umerilor, efect care avantajează orice bărbat. Reverul ascuțit este obligatoriu la sacourile cu două rânduri de nasturi.
- Reverul șal (shawllapel) – este recomandat la nunți și la evenimente blacktie(evenimente formale, care încep după ora 18). Se recunoaște după marginile rotunde, fără întreruperi. Nu este adecvat pentru bărbații cu o fizionomie rotundă.
- Nasturii sacoului
În ceea ce privește nasturii unui sacou, regulile depind de numărul acestora:
– dacă sacoul are un singur nasture, acesta se poartă întotdeauna închis;
– dacă sacoul are doi nasturi, al doilea nasture (de sus în jos) va fi întotdeauna deschis;
– dacă sacoul are trei nasturi, se lasă deschiși primii doi sau doar cel din mijloc ( de preferat);
– dacă sacoul are patru nasturi, primul și ultimul se țin întotdeauna deschiși.
Aceleași reguli sunt valabile și în cazul costumelor cu două rânduri de nasturi.
Ținând cont de codul bunelor maniere, cât și de atenția pentru costum, când se așază, bărbatul trebuie să-și deschidă nasturii costumului, iar când se ridică trebuie să-i închidă.
- Șlițurile/fentele sacoului
Sacoul costumului bărbătesc poate avea, în funcție de model:
- un șliț (deschizătură la spate), specific costumelor ce se poartă la diferite evenimente elegante; acest sacou nu se dă jos în nicio circumstanță, trebuie să fie bine croit și să nu vă incomodeze, nici măcar atunci când vă așezați;
- două șlițuri, pentru costumul de zi și chiar de seară (pentru unele ocazii); acest tip de sacou oferă o mare lejeritate, se poate da jos și este cel mai utilizat;
- niciun șliț, specific costumului care cere o anumită atitudine; purtătorul nu are voie să dea sacoul jos și nici să se așeze purtându-l.
- Pantalonul
Lungimea pantalonului depinde de modelul costumului ales. Varianta clasică spune că tăietura pantalonului/tivul trebuie să pice deasupra călcâiului de la pantofi, astfel încât să nu se vadă șosetele.
Varianta modernă permite pantalonului să arate glezna piciorului.
Talia pantalonului, pentru a fi confortabil, trebuie să permită introducerea unui deget în jurul ei.
- Vesta trebuie să ajungă până la talie și să acopere cureaua. I se pot închide toți nasturii sau i se poate lăsa ultimul deschis. Culoarea și modelul vestei trebuie să se asorteze cu costumul.
- Batista este un accesoriu care îi conferă costumului bărbătesc o notă de eleganță și de rafinament. Regula spune că batista trebuie să fie dintr-un material diferit față de cea a costumului și în niciun caz, să nu aibă aceeași culoare.
- Cravata este un alt accesoriu specific costumului, care conferă seriozitate și personalitate, atunci când este aleasă și purtată corespunzător. Cravata trebuie să ajungă fix până la curea/talia pantalonului. Lățimea unei cravate trebuie să fie direct proporțională cu lățimea reverului sacoului, să fie dintr-un material de bună calitate (mătase naturală). Acul de cravată, care oferă un plus de stil și de originalitate, nu trebuie să fie mai lat decât aceasta. Puteți înlocui cravata cu un papion ales cu grijă, de calitate.
- Cureaua trebuie să fie simplă, elegantă, asortată obligatoriu cu pantofii.
- Cămașa trebuie să fie, de regulă, mai deschisă la culoare decât costumul, să fie confecționată dintr-un material de bună calitate; gulerul cămășii trebuie să fie vizibil, sacoul venind în continuarea acestuia; colțurile gulerului cămășii vor sta sub reverul sacoului (cămăși cu guler wide-spide/wide-collar); mânecile cămășii vor ocupa a doua poziție în următoarea ordine: ceas, cămașă, sacou.
- Butonii îi dau ținutei un aer de rafinament; pot fi personalizați, confecționați din inox, aur, argint, lemn, piele etc.
Un costum perfect este costumul care ți se potrivește perfect și care îți definește personalitatea. Ținând cont de sfaturile de mai sus, cu siguranță, vei reuși să atragi toate privirile.