Eu spun adesea că fotografiile sunt singurele arme împotriva timpului. Totul este efemer, noi înşine suntem victimele timpului, însă prin fotografie reuşim să păstrăm o mică parte din ceea ce am fost în anumite perioade ale vieţii.
Apărută acum 150 de ani, fotografia realizată cu pricepere şi cu pasiune, este amintire, este vrajă, este dragoste, este miracol, este alinarea dorului pentru cei dragi, este o modalitate de a eterniza momente importante ale existenţei proprii. Pentru noi, muritorii, fotografia este o picătură de veşnicie.
Fotografia este un alt fel de comunicare şi de exprimare artistică. Trebuie să trăieşti momentul şi să imortalizezi clipa. Şi de acolo începe totul: analiza imaginii făcute, îmbunătăţirea tehnicii, căutarea de noi
idei, împărtăşirea concluziilor cu prietenii.
Într-o epocă în care noutăţile în materie de tehnologie apar rapid, iar diversitatea ofertelor este foarte mare, este destul de greu să alegem, încât toate nevoile noastre să fie satisfăcute. Cel mai adesea, ne rătăcim într-o multitudine de setări, modele şi funcţii atunci când dorim să achiziţionăm o cameră foto.
Mulţi dintre noi ne-am lovit de întrebarea:
– Cum îmi aleg o cameră foto bună?
Ei, bine, înainte de a face o alegere în materie de camere, este important să ne informăm pentru a ne asigura că viitoarea noastră achiziţie se potriveşte nevoilor şi dorinţelor noastre.
De ce ar trebui să ţinem cont atunci când ne hotărâm să facem o asemenea achiziţie? Iată câteva aspecte- cheie :
Există patru tipuri de camere foto digitale, în funcţie de nevoile fiecăruia:
Aparatele compacte sau automate sunt cel mai simplu de utilizat şi se găsesc la preţuri accesibile. Au o dimensiune redusă şi sunt uşoare, ceea ce le face simplu de transportat oriunde am merge. Marele avantaj pe care îl are un aparat compact este acela că poate fi utilizat de oricine, fără a necesita cunoştinţe avansate, deoarece acest model beneficiază de setări automate, reglabile printr-un buton. Putem surprinde cele mai variate poze, chiar dacă nu avem experienţă în utilizarea unei camere foto.
Aparatele bridge (megazooms) se aseamănă cu cele compacte, însă sunt mai avansate şi permit un control manual mai elaborat. Au o dimesiune mai mare decât cele compacte, dar şi mai multe funcţii, printre care, cea mai importantă este cea de zoom, care permite surprinderea cu uşurinţă şi claritate a obiectelor aflate la depărtare. Potrivit pentru persoanele care caută mai multă versatilitate la o cameră foto, aparatele bridge sunt uşor de folosit şi permit un control al utilizatorului mai mare.
Aparatele compacte megazoom (compact megazooms) sunt un hibrid între cele două tipuri de camere foto menţionate anterior. Nu au un zoom atât de puternic precum cele bridge, dar sunt performante, ceea ce le face foarte utile atunci când dorim să surprindem un eveniment precum un concert sau un spectacol şi avem nevoie de funcţia zoom. Acest tip de aparat se apropie de cel profesional, ceea ce-l poate face mai interesant şi pentru utilizatorii mai avansaţi.
DSLR-urile sunt aparate foto care au un control manual avansat şi pot fi utilizate cu uşurinţă cu scop profesional, de către un utilizator experimentat. Gama de DSLR-uri este largă, astfel că poate fi accesibilă atât profesioniştilor, dar şi începătorilor care pot procura aparate foto ce permit un control absolut al utilizatorului. Acestea au obiective care pot fi schimbate, în funcţie de nevoile utilizatorului atunci când realizează o fotografie.
Pentru a hotărî cât cheltuim pe un aparat foto trebuie să ştim ce ne dorim de la el, iar la acest răspuns putem ajunge folosindu-ne de categoriile de mai sus. Dacă vrem să ne apropiem cât mai mult de un aparat foto profesional, vom cumpăra un DSLR, pe când dacă vrem ceva simplu şi rapid, vom cumpăra un aparat compact. Cu cât dorim un aparat mai performant şi mai profesionist, cu atât trebuie să fim mai dispuşi să investim o sumă mai mare în el.
Meniul de control al aparatului se referă la accesibilitatea şi la complexitatea meniului de comenzi, care variază de la un aparat la altul. Este important să ştim ce ne dorim de la un aparat foto în materie de meniu, în sensul că putem alege o cameră foto uşor de controlat, cu un meniu simplist şi uşor de folosit sau putem opta pentru un model mai complex, care prezintă mai multe funcţii, implică utilizarea mai multor butoane și permite un control mai ridicat al utilizatorului. Astfel încât, dacă ne dorim un aparat cât mai simplu de folosit, vom opta pentru o cameră compactă, iar dacă preferăm utilizarea unor comenzi avansate, ne vom îndrepta atenţia către camere foto semiprofesionale sau profesionale.
Megapixelii sunt caracteristica senzorului foto care determină rezoluţia finală a imaginii obţinute de aparat. Numărul de megapixeli ai unei imagini se obţine înmulţind rezoluţia pe orizontală cu cea de pe verticală. Numărul de megapixeli este una din caracteristicile folosite în mod uzual pentru a compara două aparate foto, însă este şi cea mai greşită dintre acestea, calitatea imaginii fiind determinată în principal de mărimea senzorului foto şi de calitatea obiectivului. Majoritatea aparatelor foto ieftine au senzorul de dimensiune mică, iar pixelii, chiar dacă sunt mulţi, atunci sunt mai mici şi mai înghesuiţi pe suprafaţa acestuia şi vor împărţi aceeaşi cantitate totală de lumină care atinge aria senzorului. Deci, foarte important este senzorul, care trebuie să fie mare.
Apertura obiectivului se referă la deschiderea obiectivului care determină cantitatea de lumină care va atinge senzorul foto. Pentru aceasta, la fiecare cameră foto sunt specificate două rapoarte: un raport pentru distanţa focală minimă şi un raport pentru distanţa focală maximă. Rapoartele sunt de forma f/x, x putând lua valori gen 1, 2, 2.8, 4, 5.6 etc. Pentru aparatele foto mainstream şi entry level valori f/2.8 sunt tipice pentru apertura la distanţa focală minimă (wide) şi f/5.6, f/8 pentru distanţa focală maximă (tele). Valori mai mari gen f/2, f/1 denota obiective foarte luminoase, care permit obţinerea unor fotografii mai clare în condiţii de iluminare redusă sau la valori ISO mai mici.
Zoom-ul (cât de mult putem să “ne apropiem” de subiect fără să ne deplasăm fizic) impune distincţia între zoom-ul optic (realizat prin mişcarea lentilelor obiectivului şi modificarea distanţei focale) şi zoom-ul digital (mărirea artificială a imaginii obţinute, mărire care se poate face ulterior dintr-un program de editare foto).
Zoom-ul optic este cel mai important. Cu cât este mai mare, cu atât vom putea obţine detalii mai bune ale obiectelor aflate în depărtare. Trebuie reţinut însă ca un zoom optic prea mare înseamnă un obiectiv foto nespecializat, care va distorsiona vizibil caracteristicile geometrice ale imaginilor obţinute la valori extreme (poziţie foarte wide sau foarte tele a obiectivului).
Ca mărci consacrate, se cunoaşte faptul că Nikon, Canon şi Sony deţin supremaţia. Produse foarte bune au însă şi cei de la Olympus, Sigma, Panasonic, LG şi Tamron. În anul 2015 aceste mărci au împărţit premiile Asociaţiei Europene pentru Imagine şi Sunet (EISA).
Indiferent de modelul camerei foto, de senzor sau de obiectiv, pentru a realiza fotografii de calitate, cel mai important este însă să ai ochi de fotograf, să încerci să ridici fotografia la rang de artă. Bineînţeles că o cameră de calitate va sluji pasiunea unui bun fotograf şi îl va ajuta să-şi valorifice la maximum talentul, pentru că o fotografie captează un moment şi îl prelungeşte, iar timpul îngheaţă. Cu toţii ne dorim măcar o dată în viaţă ca acest lucru să se întâmple.
Fotografiile sunt fragmente de viaţă.
De aceea se spune că o fotografie valorează cât o mie de cuvinte…