Când vorbeşti despre o nuntă, inevitabil te gândeşti la lucruri frumoase. Când vorbeşti despre frumos, inevitabil te gândeşti la dragoste. Despre dragoste s-au spus şi scris multe; despre cât este de dulce şi de frumoasă, mai ales atunci când este împlinită. O frumuseţe aparte o are dragostea mărturisită în faţa lui D-zeu, iar simbol, fără doar şi poate, al acestei mărturisiri este verigheta. Şi despre verighetă s-au scris…destule. Dar niciodată nu le vom şti pe toate, nu?
Termenul verighetă este un diminutiv al substantivului verigă, împrumutat din limba slavă (veriga), semnificația cea mai importantă fiind cea de element de legătură.
Istoria verighetei se confundă cu cea a inelului. Primele inele au fost folosite în Egiptul Antic: inelele cu sigilii, simboluri ale puterii, ce aparțineau faraonilor și persoanelor cu autoritate.
Romanii au fost primii care au folosit inelul în ceremonia de logodnă. Logodnicul dădea un inel simplu de fier familiei miresei, ca un simbol al angajamentului, nunta devenind o urmare firească a promisiunii făcute. Bărbatul îi dădea soției inelul și ca sigiliu pentru bunurile din casa lui. Femeia era cea care avea rolul de a păstra averea familiei.
Conform descoperirilor arheologice, primul inel creștin de logodnă, găsit în catacombele Romei, datează din anul 200 d. Hr.
Cu timpul, în secolele II şi III după Hristos, nunta şi cununia religioasă capătă importanţa pe care le-o acordăm şi azi, iar vechiul inel de logodnă este înlocuit de verighetă.
Pentru fiecare popor, aceasta are semnificaţii specifice, insuflate de credinţă şi de tradiţii. Pentru români, verigheta continuă să fie simbolul suprem al legăturii dintre un bărbat şi o femeie. Şi cum românul s-a născut superstiţios, pentru ca această legătură să devină şi mai indestructibilă, în popor s-au născut empiric multe superstiţii legate de verighetă, aceasta fiind folosită chiar şi în practici oculte. Printre superstiţiile românilor legate de verighetă, se numără:
- căderea verighetei în biserică sau pierderea verighetei prevestește o despărțire sau o nenorocire ce se va abate asupra cuplului respectiv;
- ruperea verighetei este un semn rău, semnificând moartea unuia dintre parteneri;
- pentru a avea o căsnicie binecuvântată, verigheta trebuie purtată pe al patrulea deget al mâinii stângi ( inelarul), presupunându-se, încă din Antichitate, că de la acest deget pornește către inimă o venă a dragostei ( vena amoris), iar primele trei degete trebuie lăsate libere, deoarece semnifică Sfânta Treime;
- scoaterea verighetei de pe deget înseamnă lăsarea răului să își facă loc în viața de familie și apariția neînțelegerilor și certurilor;
- verighetele nu trebuie cumpărate într-o zi de vineri, deoarece nu vor aduce fericire;
- o verighetă prea strâmtă pe deget este simbolul unei gelozii bolnăvicioase ce va distruge iubirea dintre cei doi;
- opusul verighetei strâmte, una mult prea largă, este iar un semn rău, prevestind o căsnicie lipsită de dragoste pură;
- întotdeauna verighetele trebuie sfințite de preot prin căsătoria religioasă; altfel uniunea nu va fi binecuvântată de Dumnezeu și nu va dura;
- pentru a nu avea ghinion în căsnicie, verigheta se poate purta numai sfințită și numai pe mâna dreaptă înainte de ceremonia religioasă;
- visul verighetei strălucitoare va feri persoana ce a visat-o de infidelitatea partenerului, iar în cazul unei verighete ponosite, se va întâmpla exact opusul.
Depinde însă de fiecare în parte cât de mult se lasă influenţat de aceste superstiţii, prin care totuşi ne identificăm ca popor. Cert este că verigheta rămâne un însemn esenţial al celor mai frumoase valori umane. Ce alt simbol credeţi că ar fi putut fi echivalent cu căsătoria, dacă nu verigheta, cercul fără început şi fără sfârşit? Cercul reprezintă perfecțiunea și eternitatea, viața și uniunea. Prin dăruirea verighetei, se schimbă un dar de dragoste și de fidelitate pentru toată viața. Cercul, o curbă închisă, perfectă, care revine mereu asupra ei însăși, simbolizează infinitatea, integralitatea și unitatea. Gura centrală a verighetei este locul de trecere a influenței cerești, simbol al puterii sau al unei legături pe care nimic nu o poate sfărâma.
Astăzi, fiecare cuplu are posibilitatea de a-și alege verighetele perfecte, având libertatea și posibilitatea de a opta pentru un anume design, adaptat la stilul de viață, gust și personalitate. Materialele din care sunt confecționate verighetele sunt numeroase, de la aur la platină, gravate cu diverse inscripţii sau împodobite cu pietre preţioase.
Observând tendința de a purta inelul de logodnă alături de verighetă, artiștii bijutieri au decis să creeze o nouă linie de inele de logodnă, cu un design minimalist, care să se poarte împreună cu verigheta, fără a conferi un aspect încărcat.
Simplă sau împodobită, verigheta rămâne cel mai puternic simbol al căsătoriei, legământul care ne amintește mereu că la un moment dat am ales să devenim responsabili, că am ales să găsim frumusețea și mulțumirea într-o singură perlă, nu într-un ocean de mărgăritare.